Britt Dekker mocht haar ondeskundigheid verkondigen bij Jinek aan tafel. Gewoon negeren? Dat lukte provincie Flevoland niet. Die dwongen Staatsbosbeheer tot bijvoeren, o.a. met door Britt gehosseld hooi.

Britt Dekker haar gezellige, Oerhollandse domheid valt nog te verdragen. Oud-staatssecretaris Henk Bleker daarentegen werkt op elke gezonde Nederlandse ecoloog als een rode lap bij een stier. En de MSN stond erbij en stookte het vuurtje nog wat verder op.

Iedere winter neemt heel dierliefhebbend Nederland even vrij van het eten van opgefokte, opgehokte weeskoetjes om zich op te winden over wilde dieren in de Oostvaardersplassen die dood gaan van de honger. Want lijden zou verboden moeten zijn, ook in de nieuwe wildernis. Paarden zijn liev. Herten zijn liev. Zelfs heckrunderen zijn wel een beetje liev. Maar aaseters zijn niet lief. En dus mag paardenmeisje Britt 9000 balen hooi aan die lieve, zielige beestjes voeren, iets wat zelfs de Partij voor de Dieren een bruut en slecht idee vindt:

“[D]e dieren zullen vechten om het voedsel. De zwakkere dieren komen niet bij het voedsel en zijn dus niet geholpen met bijvoeren. De sterkere dieren eten het extra voedsel wel, waardoor hun natuurlijke mechanismen om de winter door te komen, verstoord worden. De stofwisseling staat in de winter op de ‘zuinige’ stand, maar raakt door het extra eten geactiveerd alsof het lente is. Daardoor raken de dieren eerder door hun vetreserves. Bovendien zullen de sterkste dieren door het bijvoeren meer jongen krijgen - en dan zijn er de volgende winter dus nog meer dieren die op zoek gaan naar voedsel.”

Zo werken populaties namelijk: die passen zich aan aan het voedselaanbod. Dieren (waaronder mensen) zijn immers gemaakt van voedsel. (Dat geldt zelfs voor zielige mensjes in Afrika. Als honger daar een permanent probleem was werden er geen nieuwe hongerige kindertjes bijgeneukt.) En dus slachten wij elk jaar heeel veel dieren, die een totaal belabberd leven achter de rug hebben, zodat onze mollige mensenpopulatie kan blijven groeien. En zodat er steeds minder ruimte komt voor wilde dieren. Onze vleesvraatzucht is één van de aanjagers van de zesde uitstervingscrisis. En, ach, van mij mag Britt af en toe wel een kroketje bij haar lievelingseten patat eten. Maar van haar mag de natuurlijke selectie niet huishouden in één van de weinige wilde dierenpopulaties die Nederland rijk is. Ze zegt het zelf: er staat een hek om, dus is het een soort dierentuin en moeten alle beessies liev verzorgd worden.

En dan springt ex-staatssecretaris Bleker haar natuurlijk te hulp, want dat zijn Christelijke clownslid kei- en keihard wordt van Britt’s bolle bips was al langer bekend bij de roddelpers. Bleker is de man die in 2011 een streep zette door de ecologische #hoofdstructuur. #domrechts stond erbij en juichtte, want iets met vooruitgang via meer, meer, meer troosteloze industrieterreinen. In Nederland is volgens Bleker alleen ruimte voor afgesloten, afgeschoten postzegeltjes rubberentegelnatuur. (Het enige dat in Nederland vrij kan bewegen zijn vogels en domheid.)

Bijvoeren is wreed, en afschieten maakt de populatie zwakker. Beter halen we dat hek weg, en tekenen jullie even de petitie. (Voor de reaguurders: een ‘petitie’ is een soort referendum, maar je hoeft er niet voor uit je rukbunker. Jullie Pritt biedt zich alvast aan als cowboy.)

Ook mèt die verbinding blijven er trouwens gewoon dieren doodgaan in de winter. Dood van de honger of kou gaan veel grazers op de Veluwe ook, als ze geluk hebben. Ze hebben een veel grotere kans om voortijdig afgeknald to worden door één van Bleker’s CDA’ers in een slechtzittend camouflagepak. Nee, en ook daar lost bijvoeren niks op, Britt. En zeg even tegen je volgers dat àls ze dan iets over het hek gooien, dat ze dan iets uitkiezen waar die dieren niet sowieso dood van gaan, okay?

De hekken maken van de Oostvaardersplassen nog geen dierentuin. In een dierentuin worden de dieren verzorgd en gevoerd. Dierentuindieren hebben een eigenaar. De grote grazers in de Oostvaardersplassen leven en sterven vrij, in hun eigen kudde, met een hek dat ze tegen de bututteling van Britt moet beschermen. De Henk Blekers van Nederland CDA-land willen de ‘natuur’ intensief beheren en extraheren. “We moeten natuur reguleren,” zegt ook Henk Jan Ormel in Nieuwsuur. Helemaal niet. We moeten déreguleren. Wij hebben rauwe wildernis nodig, willen we niet allemaal eindigen met de levenloze levensovertuiging dat lijden en dood niet bij het leven horen – dat we voedsel ergens heen kunnen brengen zonder dat het ergens anders weggehaald hoeft te worden. Ooit zijn onze voorouders geëvolueerd tussen de andere wilde dieren, overgeleverd aan dezelfde snijdende winterkou, dolblij als ze een stervend hert tegenkwamen voordat een andere aaseter zich de prooi had toegeëigend. Geef ons godverdomme een stukje van onszelf terug! En doe er meteen een wolf bij om het spannend te maken.

Dus, Arjan Lubach, kruip alsjeblieft terug in je subsidiehol, neem je humorhongelijdend lachvee mee en trek je plasje maar weer in. Nou ja, jouw plasje, eerder het plasje van de NOS in een lacherig VPRO verpakkingkje.

En nog één keer voor het perspectief: alleen al in 2009 verbrandden er verdomme 7430 varkens en 400 koeien in de intensieve vehouderij. De meeste grazers in Nederland grazen nooit.